FATA ZAMBITOARE

   Keep on smiling

Media

                                GLASUL PC

Eveniment IT
Baia Mare a găzduit o tabără multimedia unică în Europa

 

                 Dorin STEF
Ieri, s-a desfăsurat festivitatea de închidere a editiei a doua a taberei multimedia, desfăsurată în perioada 16-25 iulie la Colegiul National "Mihai Eminescu" din Baia Mare. Atît organizatorii, cît si participantii consideră că manifestarea a fost un succes sută la sută, mai ales că această editie a fost onorată cu prezenta a 77 de elevi si profesori din România si din tări de pe mai multe continente. Prof. Mariana Hudrea, sufletul si liantul acestui eveniment de exceptie, a mărturisit că pregătirile au demarat încă din luna ianuarie, cînd ideea organizării acestei tabere a fost lansată într-o listă de discutii pe Internet. "Am considerat necesar să comunicăm direct cu cei care si-au manifestat interesul fată de această tabără si să-i tinem la curent cu evolutia demersurilor noastre. Am reusit astfel să creăm o unitate între noi. Iar atunci cînd ne-am întîlnit în Baia Mare, aveam cu totii senzatia că ne cunosteam de-o vesnicie". Mariana Hudrea este profesoară de limba engleză la Colegiul National "Mihai Eminescu" din Baia Mare. Preocuparea ei este promovarea utilizării metodelor moderne de învătămînt si a metodelor active de învătămînt la distantă. Pentru recunoasterea rezultatelor sale profesionale, Mariana Hudrea a fost nominalizată de către Institutul Biografic American drept "Femeia anului 2000". Datorită caracterului interdisciplinar si complexitătii atelierelor de lucru, Tabăra Multimedia din Baia Mare se evidentiază fată de toate manifestările de profil din Europa, deoarece nu a avut un caracter specializat pe o singură directie din domeniul informaticii, ci a cuprins o paletă largă de analiză si studiu, de la initierea în domeniul calculatoarelor, la utilizarea Internetului, la formele de comunicare virtuală sau elemente de psihologie si psihopedagogie. Acest lucru s-a datorat în mare măsură structurii de vîrstă, pregătirii si cunostintelor initiale ale participantilor. Nu mai putin de 28 de profesori din Maramures au ales să se alăture elevilor, pentru a deprinde împreună tainele P.C.-ului si a aborda forme noi de comunicare. Dacă adăugăm la această initiativă de exceptie intentia Ministerului Comunicatiei si Tehnologiei Informatiei de a construi în Baia Mare un "Cyber Center" (pentru identificarea si experimentarea oportunitătilor spatiului virtual), precum si proiectele "City Net" si "UrbaNet" - destinate creării unor retele de comunicare rapidă între principalele institutii din localitate, la care adăugăm reteaua Academiilor CISCO, sîntem îndreptătiti să credem că această efervescentă va transforma regiunea noastră într-o "Silicon Valley" a României într-un interval de timp nu foarte mare. Dar, pînă atunci, să dăm cuvîntul participantilor la tabăra multimedia:
AM ÎNVĂTAT SĂ FIM MAI OPTIMISTI
 Catrinel Ghitescu, 14 ani, Colegiul National "Mihai Eminescu": "Eu consider că pe parcursul celor nouă zile de tabără am învătat în primul rînd să fim optimisti si să ne lărgim orizontul de cunoastere. Am cunoscut cu acest prilej oameni extraordinari si am reusit să identificăm chiar modele de viată. Lucru foarte important la vîrsta noastră. Am mai învătat că Internetul e foarte util, dar nu va putea niciodată suplini comunicarea directă."
COMUNICAREA VIRTUALĂ E DOAR UN PAS CĂTRE CEA REALĂ
 Karen Eini, 37 de ani, este născută în Montreal, dar trăieste si lucrează în Israel. Ea este autoarea a două cărti de specialitate, fiind profesoară si coordonatoare I.T. Karen este foarte interesată de initierea unor proiecte multiculturale în acest domeniu. "Comunicarea virtuală prin Internet sînt de părere că nu constituie decît un început pentru o comunicare reală, fată în fată, asa cum s-a întîmplat aici, în Baia Mare. Ne-am cunoscut prin intermediul Internetului, ceea ce este formidabil. Dacă n-ar fi existat această comunicare virtuală eram mult mai limitati în organizarea si promovarea acesteui gen de manifestare. Dar e-mail-ul, chat-ul sau forumul nu pot recrea cadrul unei tabere, unde relatiile interumane se manifestră real si unde ideile se nasc cu spontaneitate".
METODELE DE PREDARE TREBUIE SĂ EVOLUEZE
 Carmen Marc, profesoară la Licelul Auto din Baia Sprie: "Perfectionarea unui cadru didactic nu trebuie să se limiteze la acumularea cunostintelor de specialitate, ci trebuie să vizeze si forme noi de comunicare între dascăl si elev. Metodele de predare trebuie să evolueze. Acest lucru l-am înteles si ni s-a confimat pe parcursul acestei tabere. Cu sigurantă, cei care ne-am cunoscut aici vom continua să comunicăm cu ajutorul Internetului".
PE NET LIPSESC EMOTIILE, IAR OAMENII SÎNT NISTE SIMPLI ACTORI
 Halil Ibrahim Bulbul, 40 de ani, profesor universitar la Departamentul de Computere si Artă Industrială a Universitătii Gazi din Turcia. Are o experientă de 16 ani în predarea tehnologiei informatiei (web design, e-mail, folosirea tehnologiei Internet pentru învătămîntul la distantă). "Dacă e să comparăm comunitatea de pe net cu cea reală, trebuie subliniat faptul că cea care contează cu adevărat e cea reală. Pe net lipsesc emotiile, iar oamenii sînt simpli actori care joacă mai bine sau mai prost niste roluri. Trebuie să precizez că vin din rîndul profesorilor pentru a-i învăta pe profesori. Am constatat că multi consideră P.C.-ul un subiect foarte dificil, motiv pentru care apare reticenta si evită să pună întrebări. Dar eu stiu ce nu stiu ei si îi învăt.
AM AFLAT DE ACEASTĂ TABĂRĂ PRIN INTERMEDIUL INTERNETULUI
 Elena Varta, 18 ani, Republica Moldova: "Părintii mei au aflat despre această tabără prin intermediul Internetului. Cu toate acestea, în Moldova, prea putini oameni îsi permit să aibă un calculator personal. Am observat că în România situatia e diferită. Doar în Chisinău au apărut de curînd Internet-cafe-urile si, în consecintă, interesul tinerilor de la noi pentru acest domeniu a crescut. Am mai remarcat explozia site-urilor românesti, din ce în ce mai multe si mai profesioniste. Din păcate liceul la care învăt - "Mircea Eliade" din Chisinău - nu are un site, asa cum are, de exemplu, Colegiul Eminescu din Baia Mare".
PAGINA WEB A FOST REALIZATĂ ÎN DOAR 5 ZILE
 Lucian Stanciu, 16 ani, Brăila (detinător al locului III la Olimpiada Natională de Informatică): "Am colaborat la realizarea paginii web cu mai multi colegi. Am încercat să oferim celor interesati o viziune de ansamblu a editiei din acest an a taberei multimedia. Totul a fost realizat în numai 5 zile."
ÎN FIECARE DINTRE NOI S-A APRINS FLACĂRA ENTUZIASMULUI
 Loredana Bonat, 16 ani, Colegiul National "Vasile Lucaciu", Baia Mare: "Am rămas profund marcată de această tabără. Mi-am făcut prieteni noi; ne-am simtit ca într-o familie. Cred că în fiecare din noi a ars o flacără numită entuziasm. Mă gîndesc foarte serios să aprofundez acest domeniu si să-mi transform pasiunea în profesie."
ORGANIZAREA A FOST LA NIVEL OCCIDENTAL
 Sorin Rosca, 17 ani, Brăila: "Am fost, nu demult, în Anglia, la un curs de informatică. Pot să vă spun că organizarea de aici nu a fost cu nimic mai prejos decît cea din vest. Dar, cu sigurantă, aici atmosfera a fost mult mai caldă. Voi pleca acasă cu adresele de e-mail ale fiecărui participant. Cum am perceput această tabără? Imaginati-vă un recipient în care fiecare dintre noi a aruncat zilnic o tolbă de idei, care au fost apoi la dispozitia tuturor."
PC-UL E IMPORTANT, DAR NU POATE ÎNLOCUI OMUL
 Carmelo Polidano, profesor de psihologie si asistentă socială la Colegiul "Mama Teresa" din Malta: "Rolul meu în cadrul acestei tabere a fost să derulez un program de stimulare a abilitătilor de comunicare. Am discutat mult despre importanta computerelor în societate, ca instrumente majore menite să faciliteze relatiile interumane. Totusi, să nu uităm că PC-ul, oricît de perfectionat ar fi, nu are creier, nu are constiintă. El e făcut pentru a ajuta fiinta umană, nu s-o înlocuiască."
VISUL MEU ESTE SĂ DEVIN STUDENT CISCO
 Cristian Tudor, 17 ani, Brăila: "Înainte de a veni în Baia Mare nu stiam nimic despre CISCO. Pentru mine a fost o revelatie să descopăr acest domeniu. Acum visul meu este să devin student în Academia CISCO. Voi promova această initiativă si în Brăila." foto: Florin PUSCAS

 


This site was built with the NetObjects Fusion 5.0 Trial
Download your FREE trial today!