Istoricul liceului

Liceul teoretic "Mihai Eminescu" sau Toposul Tineretii Eterne

Desi tanar-anul acesta aniverseaza 30 de ani de existenta- Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" a devenit, in scurt timp, una din institutiile emblematice ale invatamantului maramuresean.

p16.jpg (5346 bytes)

Liceul, care astazi poarta numele voievodului poeziei romanesti, Mihai Eminescu, s-a infiintat in 1969, ca Liceu Pedagogic de Educatoare. Din 1970 functioneaza in actuala cladire de pe strada Culturii nr.7 (numele strazii, emblematic si el, a fost propus de catre eminentul dascal, regretata profesoara Vera Ambrus, directoarea de atunci a liceului).

Inca de la infiintare, noua institutie a devenit una dintre cele mai de seama centre de educatie si cultura ale Maramuresului. Prin munca exemplara a cadrelor didactice, Liceul Pedagogic de Educatoare s-a facut cunoscut si respectat nu numai in judet, ci si in tara. Ani in sir, liceul a avut un celebru cor, clasat pe locul I la concursurile de specialitate. Tot aici exista si o valoroasa echipa de gimnastica ritmica moderna, premiata, ani la rand, la concursurile nationale.

Incepand cu anul 1972, liceul se impune in constiinta baimarenilor si prin rezultate deosebite obtinute, in fiecare an, la Olimpiada de limba romana. Spre exemplu, in 1976 elevii nostri au obtinut toate premiile (un premiu I, doua premii II, doua premii III, si doua mentiuni) la Concursul National "Mihai Eminescu", desfasurat la Targu Mures.

Din 1980, in ciuda rezultatelor de exceptie, profilul pedagogic a fost transferat la Sighetu Marmatiei, iar unitatea a devenit "Liceul Teoretic de Filologie - Istorie". In scurt timp clasele de filologie si cele de istorie si-au impus valoarea, prin rezultate stralucite ale elevilor la concursurile nationale, iar scoala a ocupat, an de an, locul al doilea pe judet.

In 1982 liceul si-a schimbat numele, in "Liceul Industrial nr.9". Sub noua denumire, impersonala, liceul a functionat pana in 1990. Desi institutia a fost "depersonalizata", ea si-a pastrat individualitatea si prestigiul la cote inalte, datorita profesorilor si elevilor de exceptie. Astfel, statisticile arata ca peste 85% dintre absolventii claselor de filologie si istorie din acea perioada au urmat studii universitare, unii dintre ei devenind personalitati marcante (asistenti, lectori) in invatamantul universitar romanesc (la facultatile de filosofie si istorie din Cluj-Napoca, Iasi, Bucuresti, Suceava, Constanta, Baia Mare) sau integrandu-se demn in societate.

In 1990, corpul profesoral, inspirat, a decis ca liceul sa poarte numele "omului deplin al culturii romanesti" - Mihai Eminescu, devenind, astfel, singurul liceu teoretic cu profil umanist din judetul nostru. De atunci, sub obladuirea spirituala a patronului sau, scoala a cunoscut cea mai puternica dezvoltare si cele mai mari reusite din istoria sa, devenind o institutie etalon in invatamantul maramuresean.

p15.jpg (7984 bytes)

Acum, la ceas aniversar, profesorii impreuna cu elevii liceului, vegheati de geniul protector al "luceafarului poeziei romanesti", sunt decisi ca prin munca, generozitatea, competenta si responsabilitatea fiecaruia, sa tina stindardul cat mai sus, onorand, deopotriva, inaintasii, dar si sperantele viitorimii!